5 Ekim 2010 Salı

"Hak"lı olmak...

Önce düşüncelerime temel oluşturan haberi paylaşayım.



Şampiyon formasına 3 milyon dolar istiyor

Yeşil - beyazlı takımın, ligin ilk maçında Konyaspor karşısına reklamsız formalarla çıkması dikkat çekti. Formaya, kulübün marka değeri çerçevesinde 3 milyon dolara yakın ücret isteyen Bursaspor'un, bu rakamın altında kalan teklifleri geri çevirdiği öğrenildi.

Şampiyon bir takımın formasına reklam vermemeyi eleştiren Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, tepkisini, "Reklam vermeyenler düşünsün." şeklinde dile getirmişti. Türkiye'nin ikinci büyük ekonomisine sahip Bursa'da, Bursaspor'a destek çıkılmaması eleştiriliyor.

1,5 MİLYON DOLAR REDDEDİLDİ, MAÇ BAŞINA REKLAM ALINIYOR

Bu sezon ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek olan Bursaspor'un formasına biçtiği değer ise 3 milyon dolar civarında. Bu rakamın Trabzonspor'a verildiğini belirten Bursaspor yöneticileri, en azından buna yakın bir rakam verilmediği sürece formalara reklam almayacaklarını dile getiriyor.

Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı'nın, 1,5 milyon dolara kadar yükselen bütün teklifleri reddettiği belirtildi. Görüşmeleri sürdüren yöneticilerin, gerekirse reklam almayıp, maç başına reklam alternatifi üzerinde durdukları bildirildi.

LİGDE 9 TAKIMIN FORMA REKLAMI YOK
Spor Toto Süper Lig'de Bursaspor'la birlikte 9 takımın forma reklamı bulunmuyor. Bursaspor, Bucaspor, Gaziantepspor, Kasımpaşa, Gençlerbirliği, Sivasspor, Ankaragücü, MP Antalya ve Kayserispor maçlarına forma reklamı olmadan çıkan kulüpler oldu.

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor ise geçen sezonki kuruluşlarla reklam anlaşmasını devam ettiriyor.


Kaynak : Sabah Spor
________________________________________________________________________________
Habere yapılacak çok yorum var ama asıl eleştirilmesi gereken, "şampiyon" ünvanının bile, -eğer 4 büyüklerden biri değilseniz- bu ülkede sağlam sponsorluklar elde etmek için yeterli olmadığının açıkça ortaya çıkması.Peki ne gerekiyor? Şirketler, holdingler sponsor olmak için, spora destek sağlamak için ne bekliyorlar? Yukarıdaki haberde yer alan forma reklamı olmayan kulüplere bakıyorum, ait oldukları şehirlere bakıyorum ve gerçekten söyleyecek birşey bulamıyorum.
Kısaca bakalım;
Bursa : Haberde de belirtildiği gibi Türkiye'nin ikinci büyük ekonomisine sahip şehri.Nasıl?Tabii ki sahip olduğu şirketler, holdingler, işletmeler sayesinde.Ama gelin görün ki bu ekonomiyi oluşturan işletmelerin hiçbiri bulundukları şehrin "şampiyon" takımına doğrudan yada dolaylı destek veremiyor.Geçen sezon oynadığı futbol ve elde ettiği şampiyonlukla Bursa şehrine çok şey kazandıran Bursaspor ne yazık ki aynı karşılığı şehrinden göremiyor.
Bucaspor : Türkiye'nin 3. büyük şehri İzmir'in takımı. İzmir'in uzun yıllardır süren Süper Lig özlemine son vermiş olan takım.Tüm bunlara rağmen ayrı bir borsa (VOB) kuracak kadar gelişmiş şirketlere sahip İzmir, Buca'sına hakettiği desteği vermiyor.
Gaziantepspor : Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan Sanko'nun bulunduğu şehir.Sayısız iştiraki bulunan Sanko Holding bile tek başına Gaziantepspor'u ihya edebilir.
Kasımpaşa : Başbakanın semti yahu...Stadları bile o'nun adını taşıyor, ötesi var mı?
Gençlerbirliği : Başkent'in ikinci büyük kulübü. Başka ülkelerdeki benzer takımlarla karşılaştırdığında, şu ünvanları  bile para yağmasına yetmeli aslında.Ama yetmiyor(!) işte.
Sivasspor : Ligdeki ilk 2 sezonları, iyi yönetildiklerinde ve desteklendiklerinde neler yapabileceklerinin kanıtı gibiydi.Sonra bir sallandılar ama yıkılmadılar.Hala Süper lig'deler.Bu direnişçi karakterleri, başlarda takımına pek destek vermeyen Sivas halkını bile uyandırdı, ayağa kaldırdı. Bu destek Sivas halkıyla sınırlı kalmamalı ve Sivasspor ekonomik olarakta desteklenmeli.
Kayserispor : Türkiye'nin tüccar şehrinin takımı.Bugün ülkenin pek çok büyük holding'i Kayseri çıkışlıdır.
Ankaragücü ve MP Antalya : Bu iki kulübümüzü özellikle sona bıraktım.Çünkü ikisinin de isim sponsoru var aslında.Biri başkent'in en köklü kulübü.bu yıl 100. yıl'ını kutluyor.MKE, Ankaragücü'nün ana sponsoru sayılır.Tabii forma reklamı ayrı bir konu. MP Antalya ise bu ülkenin turizm başkentinin takımı.Antalya'da ki turizm işletmelerinin listesini çıkarmaya kalksak sayfalar yetmez.
Durum bu.Aslında çok büyük işletmelerin bulunduğu şehirlerin kulüpleri bu ülkede nedendir bilinmez(!) sponsor ve destek bulamıyor.Üstelik öyle çok uçuk meblağlarda istenmiyor.Ama ne yazık ki her fırsatta çıkıp "spora destek veriyoruz-vereceğiz" diyenlerin iş harekete geçmek olduğunda bir anda ortadan kaybolması son derece haksız bir durum.

Hiç yorum yok: