7 Şubat 2012 Salı

PİBE...


Bazen televizyonda izlediğiniz ya da dinlediğiniz bir programla, ekranın altında akıp giden yazılar arasında okuduğunuz birşey, ilginç bir şekilde birbirini tamamlar ve size bir hikâye verir. Kısa bir süre önce Ntv Spor'da yayınlanan ve Kolombiya milli futbol takımının, ABD 94 Dünya Kupası'na gidiş serüvenini ve sonrasını, iki Escobar; Kolombiya'nın 94 Dünya Kupası'nda kendi kalesine attığı gol sebebiyle vurularak öldürülen oyuncusu Andreas Escobar, ve o'nun vurulması talimatını veren o dönemin uyuşturucu baronu Pablo Escobar üzerinden anlatan şahane belgeseli izlerken, aynı anda ekranın altında akıp giden yazılara gözüm takılıyordu ara sıra. Bir ara şöyle bir yazı okudum.

Çaykur Rize Spor Tek. Dir. Hüseyin Kalpar : "Kupa bizim hedefimiz değil."

Kolombiya, ABD 94 Dünya Kupasına giderken oldukça zorlu grup maçları oynamıştı ama en zorlusu en sona kalmıştı. Kolombiya'nın önündeki son engel Arjantin'di. Maç Kolombiya için çok kritikti ki çünkü kazanırsa dünya kupasına gidecekti. Tek maç tek şans.

O dönem Kolombiya; tarihinin en güçlü kadrolarından birine sahipti. Higuita, saçlarıyla ünlü Carlos "PİBE" Valderrama, Escobar, Asprillia ve niceleri. Karşılarında Arjantin gibi bir bahane varken, "kupa bizim hedefimiz değildi. Buraya kadar geldik ama Arjantin'i yenemeyiz" deyip maçı ciddiye almayabilirlerdi. Ama öyle yapmadılar. Daha önce oynadıkları maçlarda olmadığı kadar çok konsantre olup, inanıp muhteşem bir zafere imza attılar. Arjantin'i 5-0 yendiler. Valderama, "daha önce kimse Arjantin'e 5 gol atmamıştı" dedi. Öyleydi. Bu bir rekordu. Ve bu rekor tam 16 yıl boyunca, 2010 Güney Afrika Dünya Kupası, Güney Amerika elemelerinde, Bolivya'nın evinde Arjantin'i 5-0 yendiği maça kadar kırılamadı. İnanılmaz bir başarıya imza atılmıştı.

Şimdi gelelim bu konunun Hüseyin Kalpar'ın açıklamalarıyla olan ilişkisine. Kalpar, Çaykur Rizespor'un teknik direktörü ve Rize, 12 Ocak günü sahasında oynadığı Türkiye Kupası maçında Gaziantepspor'u 3-2 yenerek kupadan eledi ve tur atladı. 4. turda kiminle eşleşecekleri belli değil ama önemli de değil. Eğer inanırsan, tıpkı Kolombiya'nın yaptığı gibi eşsiz bir zafere imza atabilirsin.

Kupa neden Rize'nin hedefinde değil? Bank Asya'da oynadığınız için mi? Ya da küçük bir takım olduğunu düşündüğü için mi? Acaba Kalpar bu açıklamayı yaparken, kupada ilerlemenin ve hatta kupayı kazanmanın, Rize'ye getireceği popülariteyi ve maddi kazancı düşünüyor muydu? Kupayı kazanmanın karşılığı olarak federasyondan alacağı hakediş - ödül'ün yanı sıra, kulübe gelecek reklam ve sponsorluk tekliflerinin, artacak bilet satış gelirlerinin farkında mıydı? Böyle bir açıklama yaptığına göre belli ki değildi.

Kalpar, birkaç senedir Rize'de iyi işler yapıyor. 2 sezondur Süper Lig'i play-off'larda kılpayı kaçırıyorlar ama bu sezon direk çıkacaklar gibi. Ama görülüyor ki Rize Süper Lig'e çıkarsa Kalpar bu seviyeyi kaldıramayabilir. Sebebi 2 sorunun yanıtında gizli.

"İyi teknik direktör olmak için iyi futbol oynatmak yeterli midir?"

ya da

"sadece iyi futbol oynatmaya odaklanmak mıdır başarı?".


Hiç yorum yok: