29 Şubat 2012 Çarşamba

Ümit...


Önceki gün "Vira Bismillah" başlıklı yazımızda da yazdığımız gibi, milli takımlarda maç takvimi resmen başladı. A milli takım bugün Bursa'da Slovakya'yı ağırlarken, onlardan önce, gündüz saatlerinde genç kardeşleri sahaya çıktı. Türkiye Ümit Milli Futbol Takımı, ilk hazırlık maçını bugün Danimarka ile oynadı. Kasımpaşa stadında oynanan maçta, iki takımda gol bulamadı ve maç 0 - 0 sona erdi. Skor hazırlık maçlarında çok önemli değildir. Haliyle bizde bu maçın skor değil, taktik ve oyun boyutuna bakacağız.

Ümit millilerin başında, Raşit Çetiner'den görevi devralan Tolunay Kafkas var. Tolunay hoca; Ertuğrul Sağlam ve Abdullah Avcı gibi Türk futbolunun son zamanlarda yetiştirdiği başarılı genç teknik adamlardan. Kayseri ve Gaziantep'te görev yaptığı yıllarda oynattığı, yerden pas ve alan savunmasına dayalı, total futboldan izler taşıyan pozitif oyun anlayışını bugünkü Danimarka maçında da sahada görme şansı bulduk. Genç oyuncular, zorda kaldıklarında bile topu mümkün mertebe şişirmemeye, ileri doğru ezbere balon top atmamaya özen gösterdiler. Bir diğer dikkat çeken noktaysa Tolunay hocanın kadro seçimiydi. Savunma kurgusu; sağlam, önde basan ve kademe anlayışı olan oyunculardan, orta saha ise ayağa pas yapmayı seven, teknik becerileri ve oyun zekası yüksek oyunculardan kuruluydu. Daha da önemlisi, bu oyuncuların neredeyse tamamının Süper Lig takımlarında oynuyor ve çoğunlukla ilk 11'de şans buluyor olmaları.

İlk yarı hücum hattında tek forvetli sistemi deneyen Tolunay hoca, bunun takımın hücum alanında etkisiz kalmasına sebep olduğunu görünce ikinci yarı Cenk ve Şahin'i oyuna alarak hücum etkinliğini arttırmak istedi. Bu isteğinde başarılı olduğunu da söylemek gerek. Her ne kadar gol bulamasakta, dikkat çekici gol pozisyonlarına girdiğimizi söylemek mümkün. Avrupa Şampiyonası finallerine gitme hedefi olan ve önlerinde çok önemli bir Macaristan maçı bulunan Ümit Milliler, daha ilk maçlarında tıpkı adları gibi ümit verdiler. Tolunay hoca'nın; bu takımda ve oyun anlayışında yapmak istediği değişiklikler tutarsa geleceğimiz oldukça parlak.

GÖZE BATAN OYUNCULAR

BARIŞ BAŞDAŞ
Kasımpaşa'da forma giyen ve savunmanın göbeğinde oynayan oyuncu, bugünkü karşılaşmada en çok dikkat çeken genç isimdi. Savunmada doğru pozisyon alışı, rakibi ve topu karşılama anlarındaki doğru tercihleri, yerinde son müdahaleleri ve hava toplarındaki hakimiyeti ile ben buradayım der gibiydi. Beni şaşırtansa, böyle bir oyuncunun hiçbir Süper Lig takımı tarafından henüz keşfedilmemiş olması.

ÖZKAN KARABULUT
Bugünkü maçta ümit millilerin kalesini koruyan genç oyuncu Gençlerbirliği'nden. "Bir hazırlık maçında bir kaleci nasıl göze batan oyuncu oldu ki?" diye sorabilirsiniz. Haksız sayılmazsınız, ender olan birşeydir. Özkan'ın dikkat çeken yönü topu oyun sokma becerisi. Özellikle degaj ve kale vuruşlarında paslarının % 90'ı takım arkadaşlarını buldu ve hepsi bilinçli paslardı. Topu nereye ve kime atmak isterse atıyor. Bir kalecide en çok aranan özelliklerden biri Özkan'da daha şimdiden, bu genç yaşında oldukça ileri seviyede.

Hiç yorum yok: