7 Mart 2012 Çarşamba

YIL OLMUŞ 2012. HALA TARLADA FUTBOL OYNUYORUZ


    Evet tam tabir budur. 1 milyar dolar degeri var dedigimiz Türkiye süper liginde saha sorununu hala çözemiyoruz.Lig sonuncusunun bile 17 milyon dolar gibi bir para kazandıgı bir ortamda futbolun en önemli unsurlarından birine, sahaya 150 bin dolar harcanamıyor.Nedenine girersek çıkamayız.Lakin o kadar fazla, o kadar uçuk rakamlara transfer yapılıyor ki ekstra kar elde etmeyi bırakın tam tersine borç batagına sürükleniyor takımlarımız.İngiltere belki çok uçuk bir örnek yapı olacak ama lige yeni çıkan takımları görüyoruz.Eger Arap sermayesinde degilse yaptıkları transfer sayısı 3'ü geçmez. "Futbolun beşigi" dedigimiz, futbolun bir kültür oldugu yerdeki adamlardan çok daha akıllıyız ki biz senelik 10,20 Allah ne verdiyse transfer yapıyoruz.Neyse konu böyle uzar gider.Gelelim asıl soruna...  

    Bu kadar paraların döndügü bir ortamda,Anadolu takımlarının bile görece yıldız oyuncu getirdigi bir ortamda futbol sahalarımız berbat. Bu nasıl düzelir? Şöyle,TFF yayıncı kuruluştan takımların aldıgı paraya el koyacak.Kapsamlı bir mali disiplin getirmesi lazım bütün kulüplerin mali işlerine. Lakin daha öncesinde bu sahayı halletmek için (galibiyet primi olarak takımlar 750 bin dolar alıyor.Tam rakamın bu olması lazım.Yanlışım da olabilir.) esas işin mantıgı daha önemlidir.Bakacaksın. Zemini mi kötü? "Hop kardeşim bu para böyle gidemez". Yeni zemin fiyatı 300 bin dolar olması lazım.TFF diyecek ki "ben sana yeni zemin gönderiyorum.Zemin fiyatından kalan parayıda hesabına yatırıyorum".Bir nevi TFF bu parayı kendi kullanacak.Zeminin fiyatını bu paralardan alacak geri kalanını hesaba yatıracak.Kimsede ağlamayacak.Her zemini tarla olan takıma bu uygulanmalı.Aslında yöneticilere bir nevi ceza,biz futbol severlere ödül olacak.Ki bu paraların gelmesini saglayanlarda biz futbol severleriz.Bizi daha fazla memnun et ki bizde seni daha fazla memnun edelim.Bu yeni zemini koruyacak ekipmanı mı yok? Aynı uygulamayla parasından kes gönder.Direnen olacagını sanmıyoum.Lakin olursa, hala bu zemin işini önemsemezse her zemini tarla oldugunda yeni zemini gönder.İllaki bir yerde yola gelecektir.Bir uygulamada şu olabilir veya buna ek olarak uygulanabilir.Zemini kötüyse,zemini düzgün olan başka bir şehire at, oradaki halk bir yöneticileri yuhalasın,o yöneticiler bilet gelirlerinden bir olsun bak gör nasıl akıllanacaklar.  

    Sonuç olarak bu parayı TFF'nin kullanması olayı herşey için uygulanabilir.Birde TFF şunu asla yapmayacak."Bak ben sana bu parayı göndereceğim yine, ama sen zemin işinde veya başka bir işte kullan" derse o iş olmaz.Yöneticiler çok göstermelik yapar o işi yada hiç yapmazlar.  

Hiç yorum yok: